Açık Bilim Yazısı
Projenin Tanıtımı ve Amacı
robotik dönüşüm sürecindeki üniversitemizin açık bilim politikası gereği üniversitemizdeki akademisyenlerin mevcut birikiminin toplumla, diğer akademisyenlerle paylaşılma olanaklarının artırılması planlanmaktadır. Bu kapsamdaki çalışmalarımızdan birisi de Açık Bilim Yazısı çalışmasıdır.
Açık bilim yazısı, bilimsel bilginin en önemli üreticilerinden birisi olan akademisyenlerin, farklı alanlardaki çalışmalarını, mevcut deneyimleri ve bakış açıları ile bütünleştirerek oluşturdukları bilimsel yazı olarak tanımlanmaktadır. Bilimsel bilginin okunabilirliği, kaydedilebilirliği, paylaşılabilirliği önünde herhangi bir akademik sınırlama olmadan topluma kolaylıkla ulaştırılması sağlanmaktadır. Bu noktada açık bilim yazıları toplumların bilimdeki gelişim ve değişimleri yakalamalarına, bilim dünyasındaki verileri anlamalarına ve yorumlamalarına, bilimsel bilgiye hızlıca ulaşmalarına imkân verecek platform niteliğindedir.
Türkiye’nin açık bilim politikası ile paralel olan bu sistem Atatürk Üniversitesi robotik Dönüşüm ve Yazılım Ofisi’nde pilot uygulama olarak başlatılmıştır.
Projede İşbirliği Yapılan Paydaşlar
- Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi
Projenin Formatı Nasıl?
Açık Bilim Yazısı projesi kapsamında akademisyenler tarafından yazılacak yazıların aşağıdaki formatta olması planlanmaktadır.
- Yazılar ortalama 2 veya 3 sayfa arasında yazılacak,
- Üniversitemiz sisteminden diğer çalışmalarda referans verilebilir bir formata sahip olacak,
- Yazılara ait beğeniler alınabilecek,
- Sosyal medya ortamlarında kolaylıkla paylaşılabilecek,
- Rektörlük, Fakülte, Bölüm, Enstitü, Araştırma Merkezi gibi hem birimlerin hem de bölümlerin anasayfalarında duyuru niteliğinde yayınlanacak ve
- Sistem içerisinde aranabilir, sorgulanabilir bir yapıya sahip olacaktır.
Pilot Uygulama: Açık Bilim Yazısı projesi başlangıçta akademisyenlerin yazılarının yer aldığı toplam 50 yazı ile sisteme dahil olacaktır.
Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetleri: Akademisyenlerin Açık Bilim Yazısı kullanımına teşvik edilmesi amacıyla tanıtım ve bilgilendirme videoları hazırlanacaktır.
Bakım ve İyileştirme Faaliyetleri: Açık Bilim Yazısı platformunun yapısına yönelik akademisyenlerin görüş ve fikirler alınarak sistem bakımına ve iyileştirilmesine yönelik faaliyetlerin takibi yapılacaktır.
- Araştırmacılar ile diğer paydaşların etkileşimde bulunduğu bir platform oluşturularak üniversitenin toplum ile bütünleşmesini ve paydaşlar ile ortak projeler yürütülerek topluma katkının arttırılmasını sağlamak için Araştırma İşbirliği Platformu,
- Öğretim üyeleri ve öğrenciler tarafından yapılan sanatsal faaliyetlerin, projelerin vb. robotik ortama aktarılması ve yapılan faaliyetlerin robotikleştirilerek kalıcılığının sağlanması için robotik Sergi,
- Üniversite bünyesinde hazırlanan lisansüstü ve lisans bitirme tezlerinin, araştırma raporlarının, üniversite yayınları tarafından basılmış kitapların, konferans ve bildiri kitapçıklarının, akademik dergilerin online kitap haline getirilerek Atatürk Üniversitesi çalışmalarının robotik ortamdaki varlığının ve tanınırlığının sağlanması için E-Kitap
- Doğru bilgiye hızlı bir şekilde erişmek ve deneyimle oluşan birikimin akademik yayınlar arasında sıkışıp kalmasını önlemek için akademisyenlerin akademik sınırlama olmaksızın, bilimsel bilgiyi topluma ve diğer bilim insanlarına ulaştırmasını sağlamak için Açık Bilim Yazı Platformu yer almaktadır.
Araştırma ortamlarında robotik dönüşümün gerçekleştirilmesine yönelik olarak yürütülen projelerimizin detaylarına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.